Jesu li korona i potres imali utjecaj na njihovo studiranje i stvaralaštvo?

Sanda Črnelč
1. god. dipl., Nastavnički odsjek

Godina 2020. bila je izuzetno izazovna za sve nas. Živjeli smo u nadi da će 2021. imati nešto povoljnije prilike, barem što se dostupnosti studentskih menza tiče. Međutim, kako to obično biva, netko nam uvijek uspije pomutiti planove! Kako se ne bi osjećali usamljenima, upitala sam nekoliko studenata da podijele svoje iskustvo studiranja u koroni s redakcijom i čitateljima Skice. Jesu li štogod pozitivnog izvukli iz novonastalih životnih okolnosti? Jesu li korona i potres imali utjecaj na njihovo studiranje i stvaralaštvo? Jesu li uspjeli razviti išijas i odumire li im tkivo guznih mišića od pretjeranog sjedenja za laptopom? Misle li da su nas, umjetnike, online situacije poput virtualnih izložbi približile realnosti života suvremenog umjetnika ili pak misle da odvojenost od ateljea i klase ima negativan utjecaj na sveukupnu želju i volju za stvaranjem? Zamolila sam ih da podijele jednu pozitivnu i jednu negativnu stvar po kojoj će zapamtiti studiranje tijekom pandemije, a za koju su sigurni da će je njihovi praunuci prepričavati svojoj djeci. 


Davor Dmitrović
PhD, Odsjek grafike, China Academy of Art 

Studirao sam online prvu polovicu 2020. To se sastojalo od gledanja snimljenih predavanja i rješavanja zadataka. Počelo je s puno entuzijazma (koji je vremenom malo splasnuo). No, sve sam uspio privesti kraju! Jednu od stvari koje sam izvukao sam već znao od prije – treba se samo više truditi. Korona je svakako imala utjecaj na moji studij, jer da nije bilo tog outbreaka, vratio bih se u Kinu i nastavio po planu bez IKAKVIH OMETANJA. Eto. Nisam uspio razviti išijas jer sam premlad za to, a i AKTIVNO SE BAVIM FITNESSOM (što preporučam svima, no naravno nemaju svi taj mentalni fortitude ići svaki dan u gym). Odvojenost od ateljea može biti i pozitivna i negativna… Ovisi o mediju u kojem dotični/dotična radi. Naravno, odlično je biti u ateljeu i raditi na novoj seriji slika, crteža, grafika, skulptura, skica, itd. Pozitivna i negativna stvar su u mom slučaju jedna te ista stvar – ostanak u Zagrebu ovih godinu dana. S odmakom ću moći vidjeti hoće li prevagnuti pozitivan ili negativan aspekt. 

Bianka Garčević
3. god. dipl., Nastavnički odsjek

Ono što sam sa sigurnošću naučila tijekom prošle godine (koja se igrala igre Čajni kolutić i štapić Bobi) je kako koristiti vrijeme za konstruktivne stvari. U početku nije bilo lako jer je, pretpostavljam, većina nas imala teret strogog rasporeda studija pa smo se prema tome i orijentirali, organizirali dan, itd. A kada je sve bilo prepušteno meni, malo sam se pogubila. Ali, naučila sam koristiti to vrijeme. U početku, s obzirom da mi se bilo teško organizirati, išijas je krenuo, ali sam onda udarila na trčanje barem jednom dnevno. Osobno, bilo mi je teško raditi art jer obično živim život – družim se, hodam po klasama, razgovaram s kolegama, čitam i onda samo pljunem van proživljeno. Nedostajala mi je atmosfera, poticaji izvana. Ali, isto tako, prošla godina me naučila da mogu biti sam sama sebi dovoljna. 


Veronika Koprivnjak
2. god. dipl., Nastavnički odsjek

Postala sam snalažljivija. Budući da se situacija mijenja iz dana u dan, bitno je da uvijek imamo plan B, C, a ponekad i D. Potres i korona su definitivno utjecali na studiranje. Razina stresa utječe na volju za stvaranjem te se često nađem u anksioznim stanjima, a da toga nisam ni svjesna. Išijas nisam razvila, ali znam da frižider odumire malo češće nego inače. Što se tiče online svijeta i umjetnosti, mislim da on uopće nije namijenjen za umjetnike. Umjetničko djelo se treba osjetiti neposredno, tako da se osjeti njegov miris, sjaj i sve što uz njega ide. Nijedan display ne može zamijeniti galeriju, klasu ili općenito bilo koji stvarni prostor. Pozitivna stvar je da sam ja dio prve generacije koja će diplomirati na nastavničkom odsjeku, a da praktički nije ni vidjela učenike. Negativnih strana, nažalost, ima i previše: neorganiziranost, neizvjesnost, nemogućnost da se ostvare neki ciljevi, nedostatak komunikacije, itd., itd. Veronika Koprivnjak


Ariana Herceg
1. god. dipl., Slikarski odsjek

Svjetska pandemija je imala poprilično velik utjecaj na mene i moje stvaralaštvo. Morala sam pauzirati magisterij u Kini jer nisam mogla zamisliti kako bi funkcioniralo online uljano slikarstvo na kineskom iz Kine. Ujedno sam upisala diplomski u Zagrebu na ALU, ali zbog potresa je jako nastradao zadnji kat Akademije na kojem sam provela skoro tri godine, tako da sam bila primorana iznajmiti neki manji prostor za izradu završnih radova. Pozitivnim smatram to što nas je ova situacija poprilično osamostalila i primorala da sami više razmišljamo o budućim koracima. Negativno je to što mi je oduzeta završna godina koju sam trebala odrađivati s prijateljima unutar zidova Akademije, gdje smo funkcionirali kao zajednica. Naglo smo iskočili iz studentskog života. Nisam se mogla više osloniti na komentare kolega i mentora koje sam inače viđala svaki dan.