Radiona.org / Zagreb Makerspace

Čitate moje riječi na svojem jeziku, ali one su samo prijevod s mojeg materinjeg američkog engleskog. Dakle iza ovih riječi nalazi se još jedan nevidljivi zapis na drugom jeziku. Slično tomu, slojevi jezika i znakova postoje iza svakog zvuka, treperenja i pokreta našeg životnog konteksta dominiranog strojevima. Početak razumijevanja i upotrebe ovih stranih jezika nudi beskrajne mogućnosti, pogotovo za novomedijske i međumedijske umjetnike.

Svaki se dan služimo raznim uređajima i sučeljima za elektroničku komunikaciju i audio-vizualno čulno konzumiranje. Svi mi lebdimo na površini golemog mora elektroničkih i računalnih tehnologija. No koliko duboko uranjamo pod tu površinu jako varira, a more samo nema vidljivog dna. Prilike za manipulaciju tim tehnologijama svima su nam sve više i više dostupne, ali se mogu često doimati zastrašujućima ili opterećujućima. Kada se uspješno upletemo, kada mi tehnologiju natjeramo da nešto učini umjesto da ona tjera nas, slijedi osjećaj osnaživanja. Imati inteligentne mentore koji nas vode neprocjenjivo je, a ta kultura suradnje kroz otvorene radionice upravo je ono što RADIONA nudi.

Otkrio sam RADIONU po preporuci prijatelja. Već sam neko vrijeme angažiran na području radova tipa „Uradi sam“ (DIY), ali ne na području visoke tehnologije. U glavi su mi se kuhale neke ideje i trebao sam pomoć da ih razvijem. RADIONA je mjesto za to. Imaju odličnu i ažurnu internetsku (www.radiona.org) stranicu i našao sam informacije koje su mi trebale.

Došao sam jednog utorka u pola devet uvečer. Zgrada je bila tiha i zamračena. Nisam bio siguran nalazim li se na pravom mjestu i pomalo sam nesigurno ušao. Čovjek u predvorju uputio me na drugi kat. Dok sam hodao hodnikom, približavajući se jedinoj prostoriji u cijeloj zgradi u kojoj nije vladala tišina, čuo sam živahni razgovor i smijeh. Odmah su me pozdravili i međusobno smo se upoznali. Soba je bila dobro osvijetljena i puna zanimljivih asamblaža, radova i raznih dijelova. Iako su posvuda bili projekti u izradi s mnoštvom žica svih veličina koje su vijugale uokolo, prostor je djelovao čisto i uredno. Deborah, projektna menadžerica i kustosica RADIONE, me pozdravila dok je radila čaj. Pozvala me da joj se pridružim i začas sam pijuckao fini čaj od šljive dok sam istraživao prostor. U dvjema je prostorijama sve prštalo od aktivnosti s inteligentnim ljudima koji su radili na pametnim projektima. Ali prije nego što se osvrnem na to, evo nekoliko općenitih informacija o RADIONI.

RADIONA.org je nešto poput zajedničkog igrališta za umjetnike, ljude koji se bave DIY radovima, tehničare, entuzijaste, inženjere i znanstvenike. Otvorena je za ljude svih generacija. RADIONA se zalaže za jednakost, uključivanje svih vrsta umjetnika i radova te kolaborativnu praksu za sve. To je ključni temelj na kojem se svi ostali aspekti mogu uspješno razvijati. Dakle ne sramite se. Cilj je ponuditi prostor za razmjenjivanje ideja i kolaboraciju te za učenje i poučavanje. Osnovana je sa svrhom poboljšanja vidljivosti kulture otvorenog izvornog koda u kojoj sudjeluju umjetnici te samoodržive proizvodnje.

Dok sam šetao po prostoru, naišao sam na Marvina koji je marljivo radio na tome da električni pisač pretvori u glazbeni instrument. Pomična glava za ispis micala se po ploči programiranoj za stvaranje zvuka. Moglo se naći još mnogo sličnih primjera hakiranja tehnologije. Goran je radio na malom podvodnom vozilu na daljinsko upravljanje izrađenom od PVC cijevi. To je dobar primjer integracije visoke i niske tehnologije kakva je često dio DIY radova. Drugi su izrađivali predmete koji su se vrtjeli, svijetlili, proizvodili zvukove ili se kretali. Ja ih smatram modernim čarobnjacima koji mašu svojim čarobnim štapićima, ali njihove čarolije nisu tajne i lako ih se može naučiti.

Najbolje je zamisliti nekakvu jednostavnu ideju. U mom je slučaju najbolji način za učenje bio pronalaženje rješenja za ostvarivanje konkretnih ciljeva. Dosjetio sam se ideje da tipkovnicu svog računala pretvorim u uređaj za izgovor hrvatskog jezika. Svako slovo hrvatske abecede ima specifičan i nepromjenjiv zvuk. Svaki od tih zvukova htio sam pridružiti svakom slovu na tipkovnici. Pronašao sam postojeći program koji je pretvarao tipkovnicu računala u glazbeni instrument, a Boris, jedan od redovitih polaznika, mi je pomogao da ga prilagodim za svoje potrebe. Snimio sam zvukove i fotografirao sebe kako ih izgovaram, a potom sam ih dodijelio tipkama. Utipkavanje neke riječi rezultiralo bi izgovaranjem iste. Taj je jednostavan rad izložen na jednoj od redovitih izložbi RADIONE. Trenutno sam se prebacio na programiranje unutar platforme Arduino (platforme otvorenog izvornog koda za rad na mikroupravljačima) kako bih za još jedan rad u izradi mogao upravljati malim motorima. Na svakoj radionici proširujem svoje znanje i mogu ga podijeliti i s drugima. To je ciklus rasta koji samo buja, a tijekom javnih događanja i izložaba čak i izlazi iz okvira RADIONE.

Polaznici RADIONE nedavno su posjetili Mini Maker Faire u Osijeku. RADIONA je predstavila odabir radova izrađenih tijekom posljednje dvije godine, poput Synthomir sintesajzera, DIY holograma, DIY trodimenzionalnog skeniranja, zvučnih tehnoloških spravica, projekata s FPGA logičkim sklopovima, internetom stvari (IoT, tj. „Internet of Things“) i LED rasvjetom te mnogih drugih kreativnih i funkcionalnih strojeva, uređaja i ostalih elektroničkih sastavnih dijelova. Kao i uvijek, posjetitelji su se mogli poigrati s nizom interaktivnih projekata.

Događanja povezana s Radionom.org uključuju i radionicu o internetskim interaktivnim instalacijama 21. svibnja u Tehničkom muzeju.

Cilj je radionice poduzeti korake nužne za pomak od ideje do realizacije interaktivne instalacije (ili bilo kojeg drugog elektroničkog uređaja). Radionica daje pregled dostupnih hardverskih platformi (Arduino, Raspberry Pi, PC), vrsta senzora (pokreta, svjetlosnih, kontaktnih i pozicijskih), izlaznih uređaja (razne vrste motora, svjetiljki i ekrana), komunikacijskih modula (Wi-Fi, Bluetooth) i softverskih paketa (Processing, PD). Naglasak je više na razumijevanju cijelog procesa nego na specifičnim karakteristikama pojedinih platformi ili uređaja,

U RADIONI se uvijek svašta događa te je to fantastična i otvorena skupina ljudi. Ako imate ideju te vam je potrebna pomoć ili ako samo želite vidjeti čime se bave ostali, isplati se posjetiti ju. Uronite pod površinu i pogledajte što se tamo može naći.