Zagrebačke galerije koje vole mlade umjetnike <3

S umjetničkim zanimanjem dolazi i potreba za izlaganjem kao načinom prezentacije i vrednovanja vlastitog umjetničkog rada. Pitanja koja si umjetnik redovito postavlja jesu: gdje ću organizirati sljedeću izložbu i kako ću to učiniti? Načini planiranja i organizacije su različiti – neki umjetnici improviziraju i uzimaju stvari u svoje ruke organizirajući izložbe u neformalnim prostorima, dok se drugi – tradicionalnije – prijavljuju na natječaje raznih galerija. Cilj je ovog članka približiti imena galerija studentima Akademije likovnih umjetnosti, orijentirati ih prema natječajima i potaknuti da postanu aktivan dio umjetničke scene. Biti aktivan znači imati stvaralačko stanje uma, a s time dolazi produkcija umjetničkih radova koja prije ili kasnije prirodno stremi biti prezentirana promatraču.

U ovom članku izdvajamo nekoliko recentnih zagrebačkih galerija koje su se u posljednje vrijeme istaknule svojom promidžbom programa umjetnika mlađe generacije. S nekima od njih stupili smo u kontakt, postavivši im nekoliko pitanja orijentiranih na izlagački program i interese galerije.

Doznali smo da Galerija Miroslav Kraljević (G-MK) tako zadnje tri godine raspisuje natječaj radnog naslova „Tvornica“ koji je otvoren za mlade hrvatske umjetnike i umjetnice do 35 godina starosti. Njime nudi produkciju rada i izlaganje na samostalnoj izložbi. Mejlom se moguće javiti i mimo natječaja. Ovu Galeriju najčešće kontaktira mlađa generacija umjetnika, ali rijetko kada studenti. Međutim postoji desetogodišnja suradnja između Akademije likovnih umjetnosti i Londonske akademije te u sklopu toga izlažu isključivo studenti, svake godine do njih petnaest. Svaki se mjesec održavaju izložbe, a za vrijeme njihovog trajanja održavaju se projekcije, razgovori i radionice paralelnih programa.

U Galeriji događanja u Kulturnom centru Pešćenica u posljednjih nekoliko godina 70% programa čine izložbe mladih autora, uključujući i one koji su na završnim godinama studija. Natječaj za izlaganje raspisuje se u svibnju tekuće godine za narednu godinu. Ovisno o financiranju, godišnje se u Galeriji organizira šest do deset događanja. Galerija je orijentirana suvremenom umjetničkom izričaju, bez obzira na medij kojim se umjetnici bave.

Kao dio programa Galerije Matice hrvatske često se prijavljuju umjetnici mlađe i mlađe-srednje generacije. Raspisani natječaji ne postoje, ali svi se umjetnici mogu prijaviti do 1. srpnja za program sljedeće godine. Osim toga i članovi savjeta svih galerija pozivaju umjetnike da izlažu.

U Galeriji SC posebno su pozvani da se na natječaj, koji se održava tijekom druge polovice svibnja i prve polovice lipnja, prijave studenti ALU, ADU te studenti s akademija u Osijeku, Rijeci i Splitu. U skladu s time, na natječaje se javljaju umjetnici najmlađe generacije, uglavnom do 35 godina starosti. Dinamika izložbi je velika, godišnje se održi od petnaest do dvadeset projekata, uključujući i druge prostore osim galerije: Kiosk (iza Galerije SC), Caffe &TD i predvorje kina u Studentskom centru. Izložbe se rade i na poziv (afirmirani ili inozemni autori), prijedlog kustosa i u suradnji s ostalim galerijama, npr. Galerijom Alkatraz iz Ljubljane.

Popularna galerija među umjetnicima mlađe generacije svakako je i Pikto, koja za studente ALU svake godine rezervira poseban termin u srpnju. U sklopu izložbe, koja traje dvadeset dana, izbornik iz Pikto galerije odabire desetak umjetnika koji će se predstaviti publici. Osim toga, natječaj se raspisuje u svibnju. Iz Pikto galerije poručuju da se ponekad trud izvan tog roka isplati ako pošaljete otvorenu molbu mejlom, dođete osobno ili se javite telefonski. Uvjet je (što nije rijetkost ni kod drugih galerija) da se izloženi radovi ne izlažu u drugim galerijama tijekom iste godine te da ista izložba nije već izlagana. U ovoj se Galeriji izložbe vrlo često izmjenjuju, u prosjeku svakih 15 dana. Nekoliko puta mjesečno organiziraju se radionice, okrugli stolovi ili neke druge manifestacije. U 2016. godini u planu su 22 izložbe te brojne pop-up kratke jednodnevne izložbe. Ako se u Pikto javite s uistinu zanimljivim prijedlogom, oni će vas svakako pokušati ubaciti u svoj gusti program, barem u nekom kraćem dvodnevnom izdanju izložbe ili će se s vama dogovoriti za izlaganje u sljedećoj godini.

Od prošle godine zagrebačku galerijsku scenu krasi još jedna galerija, Živi atelje DK. To je nezavisna, interdisciplinarna, nevladina i neprofitna organizacija usredotočena na podršku umjetnosti i suradnji s umjetnicima. Strateški im je plan prikazati mlade i talentirane umjetnike u svrhu jačanja vizualne scene, edukacije i promicanja umjetnosti te stvaranja platforme za prve izlagačke projekte. Galerija Živi atelje DK jednom godišnje objavljuje javni poziv na nacionalnoj razini i međunarodnoj razini za izlaganje, s naglaskom na mlade umjetnice do 35 godina. Osim javnog poziva, moguće je dogovoriti izlaganje tijekom godine s voditeljicom Galerije, Majom Subotić. Izložbene aktivnosti planirane su na mjesečnoj bazi, a provode se i druge aktivnosti poput razgovora, radionica i predavanja.

Među mladim umjetnicima popularne i aktivne galerije također su: Greta, sa svojim dinamičnim tjednim izmjenama šarolikog programa, Galerija Vn, koja u deset izložbi godišnje nastoji predstaviti mladu i najmlađu generaciju vizualnih umjetnika, Boonika (njihov vlastiti opis s društvene mreže je: »Don’t fight. Unite! Creativity sharing and dicovery point! Learning and growing since 2000.«), Galerija Vladimir Filakovac u Kulturnom centru Dubrava, Galerija Siva u popularnom Autonomnom kulturnom centru Medika te mala galerija Bravo<3 u Preradovićevoj ulici sa svojim popularnim trodnevnim izložbama naziva „Tri dana dosta“.

Naravno, ovo je samo mali broj galerija u Hrvatskoj koje su susretljive prema mladim umjetnicima i kulturnoj suradnji. U bližoj budućnosti nadamo se još većem broju zagrebačkih umjetničkih i društveno-kulturno orijentiranih prostora čijim bi se brojem stavio veći naglasak na kulturno-umjetničku domenu u Hrvatskoj. Svakim vlastitim umjetničkim iskorakom i akcijom umjetnik izražava suvremenu svijest na mjesnoj, državnoj i globalnoj razini – zato hrabro naprijed! Potražite svoje mjesto pod zvijezdama, organizirajte događanja, prijavljujte se na izložbe, budite individualac koliko i dio cjeline!

INFORMACIJE O GALERIJAMA

Boonika

Kontakt: Veslačka 23

+385(0)916050535

Bravo <3

Kontakt: Petra Preradovića 34

Galerija događanja

Kontakt: Ivanićgradska 41a

+385(0)12303122

galerija@knap.hr

Voditeljica galerije: Anja Planinčić

Galerija Matice hrvatske

Kontakt: Matice hrvatske 2

+385(0)14878360

Voditelj galerije: Vanja Babić

Galerija Miroslav Kraljević

Kontakt: Šubićeva 29

+385(0)915122028

+385(0)918886362

info@g-mk.hr.

Voditeljica galerije: Ana Kovačić

Galerija Pikto

Kontakt: Kneza Branimira 29

+385(0)921884118

piktogalerija@gmail.com

Voditeljica galerije: Nela Simić

Galerija SC

Kontakt: Savska cesta 25

+385(0)14593602

galerija@sczg.hr

Voditeljica galerije: Ksenija Baronica

Galerija Siva

Kontakt: Luigija Pierottia 11

sivagalerija@gmail.com

Galerija Vladimir Filakovac

Kontakt: Dubrava 51a

+385(0)12050063

galerija@ns.dubrava.hr

Voditelj galerije: Svebor Vidmar

Galerija VN

Kontakt: Ilica 163a

+38513770896

galerija.vn@kgz.hr

Voditeljica galerije: Olga Majcen Linn

Greta

Kontakt: Ilica 92

info@greta.hr

+385(0)912220810

+305(0)912254513

Voditelji galerije: David Lušičić, Smiljan Tolj

Živi atelje DK

Kontakt: Ilica 110

projekt@ziviatelje.dk, maja@ziviatelje

+385(0)912894251

Voditeljica galerije: Maja Subotić